Epävakaassa persoonallisuushäiriössä kärsivillä henkilöillä on usein vaihtelevat mielialat ja vaikeuksia hallita tunteitaan. Tämä voi vaikuttaa sekä heidän omaan hyvinvointiinsa että heidän ihmissuhteisiinsa. Monet eivät tiedä kärsivänsä tästä häiriöstä eivätkä ymmärrä, että on olemassa terveellisempiä tapoja suhtautua muihin ihmisiin. Epävakaan persoonallisuushäiriön seulontatestin tekeminen voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin tätä mielenterveyden tilaa.

MacLeanin epävakaan persoonallisuushäiriön seulontatesti (MSI-BPD)

MacLeanin epävakaan persoonallisuushäiriön seulontatestissä (MSI-BPD: McLean Screening Instrument for Borderline Personality Disorder) on 10 yksinkertaista kysymystä, joihin voit vastata muutamassa minuutissa. Jos vastaat ”kyllä” vähintään 7/10 kysymykseen, kannattaa harkita ajan varaamista mielenterveysasiantuntijalle konsultoinnin ja mahdollisen häiriön diagnosointia varten. Huomaa, että testin tulokset ovat vain suuntaa antavia, ja vain koulutettu mielenterveysasiantuntija (kuten psykiatri tai psykologi) voi diagnosoida epävakaan persoonallisuushäiriön. On kuitenkin joitain kysymyksiä, joita voit kysyä itseltäsi, jos epäilet, että sinulla tai läheiselläsi saattaa olla tämä häiriö.

Mikä on epävakaa persoonallisuushäiriö?

Epävakaa persoonallisuushäiriö (BPD) on mielenterveyden häiriö, joka kuuluu persoonallisuushäiriöiden ryhmään. Persoonallisuushäiriöt jaetaan kolmeen ryhmään (A, B, C) niiden ilmenemismuotojen perusteella. Epävakaa persoonallisuushäiriö kuuluu ryhmään B, johon liittyy epävakautta ihmissuhteissa, itsenäisyyden häiriöitä, tunteiden vaihtelua ja impulsiivisuutta. Näihin häiriöihin liittyy usein dramaattinen ja epävakaa käyttäytyminen. Henkilöt, joilla on näitä häiriöitä, voivat ilmaista voimakkaita ja epävakaita tunteita sekä impulsiivista käyttäytymistä.

Persoonallisuushäiriöiden, mukaan lukien epävakaan persoonallisuushäiriön, diagnosointi on usein haastavaa. Syynä on se, että useimmat henkilöt, joilla on persoonallisuushäiriö, eivät ymmärrä täysin häiriöitä aiheuttavia käyttäytymismalleja ja ajattelutapoja. Vain koulutetut mielenterveysasiantuntijat voivat diagnosoida epävakaan persoonallisuushäiriön. Diagnoosi perustuu yleensä Amerikan psykiatriayhdistyksen (APA) julkaiseman DSM-5-käsikirjan kriteereihin.

Vastaa seuraaviin 10 kysymykseen parhaasi mukaan. Saat 1 pisteen jokaisesta "Kyllä" vastauksesta ja 0 pistettä jokaisesta "Ei" vastauksesta.

  • Ovatko lähimmät ihmissuhteesi olleet täynnä riitoja tai toistuvia eroja?

  • Oletko tahallisesti vahingoittanut itseäsi fyysisesti (esim. lyönyt itseäsi, viiltänyt itseäsi, polttanut itseäsi)? Entä yrittänyt itsemurhaa?

  • Onko sinulla ollut vähintään kaksi muuta impulsiivisuusongelmaa (esim. ahmiminen ja tuhlaaminen, liiallinen juominen ja sanalliset purkaukset)?

  • Oletko ollut äärimmäisen ailahtelevainen mielialassasi?

  • Oletko tuntenut olevasi usein vihainen? Entä käyttäytynyt usein vihaisella tai sarkastisella tavalla?

  • Oletko usein epäluottavainen muita ihmisiä kohtaan?

  • Oletko usein tuntenut itsesi epätodelliseksi tai ympäristön epätodelliseksi?

  • Oletko kroonisesti tuntenut olosi tyhjäksi?

  • Oletko usein tuntenut, ettet tiedä kuka olet tai että sinulla ei ole identiteettiä?

  • Oletko tehnyt epätoivoisia yrityksiä välttää hylätyksi tulemisen tunnetta (esim. soittanut toistuvasti varmistaaksesi, että joku välittää sinusta, anellut ettei hän lähtisi, takertunut fyysisesti)?

Tietoa BPD-testistä

Tämä testi perustuu MacLean Screening Instrument for BPD (MSI-BPD) -seulontamenetelmään, joka on kehitetty rajatilapersoonallisuushäiriön (BPD) oireiden arviointiin. Se koostuu 10 kysymyksestä, jotka kartoittavat keskeisiä BPD-oireita, kuten tunteiden säätelyn vaikeuksia, impulsiivisuutta, identiteetin epävakautta ja hylkäämisen pelkoa.

Luotettavuus ja rajoitukset
MSI-BPD on laajasti käytetty seulontatyökalu, mutta se ei korvaa ammattilaisen tekemää diagnoosia. Testin tarkoituksena on antaa suuntaa-antavaa tietoa mahdollisista BPD-oireista. Mikäli testin tulokset viittaavat häiriön mahdollisuuteen, suositellaan hakeutumaan mielenterveysalan ammattilaisen arvioon.

Huomioitavaa

  • Testitulokset eivät ole lopullinen diagnoosi.
  • BPD-oireet voivat esiintyä myös muiden mielenterveyshäiriöiden yhteydessä.
  • Tarkka diagnoosi edellyttää perusteellista kliinistä arviota.

Jos tunnet tarvetta saada lisätietoa tai tukea, ota yhteyttä mielenterveysasiantuntijaan.