Kun kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta, keho tuntuu usein väsyneeltä, alakuloiselta, paino nousee ja hiukset voivat lähteä. Yksi yleisimmistä hoitomenetelmistä on lääkkeiden käyttö. Lääkärit suosittelevat kuitenkin, että lääkityksen ohella potilaat myös säätävät ruokavaliotaan hoidon tehostamiseksi.

Tietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta
Kilpirauhanen sijaitsee kaulan etuosassa ja on kehon suurin umpieritysrauhanen. Se muistuttaa perhosen muotoa ja sen tehtävänä on varastoida ja erittää kahta tärkeää hormonia: tyroksiinia (T4) ja trijodityroniinia (T3), jotka vaikuttavat kaikkiin kehon elimiin.
Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on tila, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi näitä kahta hormonia. Nämä hormonit ovat elintärkeitä kehon aineenvaihdunnan säätelyssä, kehon lämpötilan ylläpitämisessä, proteiinisynteesissä ja sydämen sykkeen hallinnassa. Kun hormonitasot ovat alhaiset, kehon toiminnot hidastuvat ja terveys heikkenee.
Hidastunut aineenvaihdunta aiheuttaa väsymystä, kohottaa veren kolesterolipitoisuutta ja tekee painonhallinnasta haastavampaa verrattuna henkilöihin, joilla on terve kilpirauhanen.
Riskiryhmät, joilla on suurempi todennäköisyys sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan
- Yli 60-vuotiaat naiset: Ikääntyessä immuunijärjestelmä heikkenee, mikä lisää riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan.
- Henkilöt, joilla on autoimmuunisairauksia.
- Henkilöt, joilla on suvussa autoimmuunitauteja (esimerkiksi vanhemmilla tai isovanhemmilla).
- Ne, jotka ovat saaneet radiojodihoitoa tai käyttäneet kilpirauhasen toimintaa estäviä lääkkeitä.
- Henkilöt, jotka ovat altistuneet säteilylle rinta- tai kaula-alueella.
- Henkilöt, joille on tehty kilpirauhasleikkaus.
- Naiset, jotka ovat olleet raskaana tai synnyttäneet viimeisen kuuden kuukauden aikana.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita
Alkuvaiheessa oireet voivat olla lieviä, epämääräisiä ja helposti sekoitettavissa ikääntymisen merkkeihin, erityisesti vanhemmilla potilailla. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin oireisiin:
- Ruokahalun menetys tai ruokailun aikainen kylläisyyden tunne
- Jatkuva ummetus
- Heikentynyt muisti ja keskittymiskyky
- Masennuksen kaltaiset oireet
- Kalpea ja kuiva iho
- Herkkä kylmyydelle, vilunväristykset
- Matala ja käheä ääni
- Lihas- ja nivelkipu
- Naisilla kuukautiskierron häiriöt tai muut ongelmat kuukautisten yhteydessä
- Seksuaalisen halun heikkeneminen
Myöhäisemmissä vaiheissa voi esiintyä vakavampia oireita kuten suurentunut kieli, kasvojen turvotus, ihon tummeneminen ja karheutuminen.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan 68 yleisimmin raportoitua oiretta
Ravitsemuksen perusperiaatteet kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville
Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi noudattaa terveellistä, ravinteikasta ruokavaliota, joka tukee kilpirauhasen toimintaa ja ehkäisee ravintoaineiden puutostiloja.
Oikealla ravitsemuksella voidaan lievittää taudin oireita ja vähentää muiden sairauksien, kuten diabeteksen, veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ja kohonneen verenpaineen, riskiä tulevaisuudessa.
Ravintoaineiden puute voi pahentaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, kuten hiustenlähtöä, väsymystä, ahdistusta ja masennusta.
Siksi ruokavaliossa tulisi kiinnittää huomiota seuraaviin periaatteisiin:
– Syö monipuolisesti ja varmista riittävä saanti sekä makro- että mikroravintoaineista
– Gluteeniton ja tulehdusta vähentävä ruokavalio voi olla hyödyllinen erityisesti Hashimoton tyreoidiittia sairastaville
– Energiamäärältään hallittu ruokavalio voi auttaa painonhallinnassa
– Suosi luonnollisia, ravinnerikkaita ruokia ja vältä tulehdusta edistäviä ruokia, kuten runsassokerisia tai huonoja rasvoja sisältäviä tuotteita
Mitä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan tulisi syödä?
Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla on usein puutetta tietyistä ravintoaineista, kuten jodista, seleenistä, raudasta, sinkistä, D-vitamiinista ja B12-vitamiinista. Siksi päivittäisessä ruokavaliossa on tärkeää kiinnittää huomiota näiden ravintoaineiden riittävään saantiin.
Jodipitoiset ruoat
Jodi on välttämätön kilpirauhashormonien synteesiin. Voit lisätä jodin saantia käyttämällä jodioitua ruokasuolaa tai valitsemalla jodipitoisia elintarvikkeita, kuten kalaa, mereneläviä, merilevää, kananmunia, maitoa ja maitotuotteita, varsiselleriä ja kiinankaalia.
Seleeniä sisältävät ruoat
Seleeni on tärkeä kivennäisaine kilpirauhashormonien tuotannossa ja auttaa suojaamaan kilpirauhassoluja vaurioilta. Seleeniä sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa pähkinät (kuten mantelit, cashew-pähkinät, seesaminsiemenet, pellavansiemenet, saksanpähkinät), merenelävät (kuten lohi, silli, sardelli, makrilli, tonnikala, katkaravut, taskuravut, simpukat, mustekala), kaurapuuro ja täysjyväleipä.
Sinkkipitoiset ruoat
Jodin ja seleenin ohella sinkki on välttämätön ravintoaine kilpirauhashormonien aineenvaihdunnassa. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi sisällyttää ruokavalioonsa sinkkipitoisia ruokia, kuten ostereita ja muita simpukoita, punaista lihaa (naudan-, sian-, lampaan-, vuohenlihaa), palkokasveja, maitoa ja maitotuotteita.
Tärkeää on kuitenkin huomioida, ettei sinkkiä tule käyttää liikaa, sillä liiallinen sinkin saanti voi aiheuttaa myrkytysoireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja vatsakipua.
Vihannekset ja hedelmät
Vihannekset ja hedelmät ovat erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Vihreät vihannekset sisältävät myös magnesiumia, joka tukee aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta.
Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi sisällyttää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä päivittäiseen ruokavalioonsa. Niitä voi valmistaa monipuolisesti esimerkiksi höyryttämällä, keittämällä, valmistamalla keittoja tai puristamalla mehuiksi.
Vitamiinit
B12-vitamiini ja D-vitamiini ovat ravintoaineita, joita kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat usein saavat liian vähän. Siksi niiden riittävä saanti on tärkeää.
D-vitamiinia saa esimerkiksi kalasta ja merenelävistä (kuten lohi, sardelli, silli, turskanmaksaöljy, simpukat), kananmunan keltuaisista, maksasta, sienistä, soijatuotteista sekä D-vitaminoiduista maitotuotteista.
Luonnollisia B12-vitamiinin lähteitä ovat kala, simpukat, maksa, liha, kananmunat, siipikarja sekä maitotuotteet kuten maito, juusto ja jogurtti.
Tyrosiinia sisältävät ruoat
Tyrosiini on aminohappo, joka edistää kilpirauhashormonien synteesiä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia kehotetaan käyttämään tyrosiinia sisältäviä ruokia, kuten rasvaisia kaloja, kananmunia, lihaa, maitoa ja juustoa, palkokasveja ja täysjyväviljoja.
Mitä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi välttää?
Ravitsemus on erittäin tärkeä osa kilpirauhassairauksien hoitoa. Sen lisäksi, että huomioidaan mitä kannattaa syödä, on yhtä quan trọnga tietää, mitkä elintarvikkeet tulisi välttää, jotta sairaus ei pahenisi.
Goitrogeenejä sisältävät elintarvikkeet
Goitrogeenit ovat yhdisteitä, jotka voivat heikentää kilpirauhasen toimintaa. Siksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi rajoittaa goitrogeenejä sisältävien ruokien käyttöä.
Goitrogeenejä löytyy runsaasti esimerkiksi:
soijatuotteista (tofu, tempeh…), ristikukkaisista vihanneksista (kaali, parsakaali, lehtikaali, pinaatti), tärkkelyspitoisista kasveista ja hedelmistä (peruna, maniokki, persikka…), sekä tietyistä siemenistä ja pähkinöistä (hirssi, männynsiemenet, maapähkinät…).
Kypsentäminen kuitenkin vähentää goitrogeenien vaikutusta, joten nämä ruoat tulisi nauttia keitettynä tai kypsennettynä.
Gluteenia sisältävät ruoat
Gluteenia löytyy vehnästä, ohrasta, rukiista ja monista viljatuotteista, kuten leivistä, kekseistä ja makeisista. Gluteeni voi pahentaa kilpirauhasen oireita ja vaikuttaa haitallisesti kilpirauhasen toimintaan, erityisesti autoimmuunisairauksien yhteydessä.
Siksi on tärkeää lukea pakkausmerkinnät huolellisesti ja valita tuotteita, joissa ei ole gluteenia.
Rasvapitoiset ruoat
Runsaasti rasvaa sisältävät ruoat voivat vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä elimistössä, heikentää kilpirauhashormonien luonnollista tuotantoa ja vähentää lääkkeiden vaikutusta. Siksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi rajoittaa seuraavien rasvapitoisten ruokien käyttöä:
– Valmiiksi valmistetut ruoat, paistetut ruoat ja öljyssä paistetut ruoat
– Eläinperäiset tuotteet: eläinrasva, juustot, kerma, voi
– Kasvipohjaiset öljyt: oliiviöljy, auringonkukkaöljy, soijaöljy
Runsaasti kaloreita sisältävät ruoat
Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, mikä vaikeuttaa energiankulutusta. Tämä tekee painonhallinnasta vaikeaa ja lisää ylipainon tai lihavuuden riskiä. Tästä syystä on tärkeää rajoittaa runsaskaloristen ruokien käyttöä, kuten:
– Makeiset, virvoitusjuomat, kakut
– Sokeripitoiset hedelmät kuten litkit, durian, rambutaani, pitkäani, jne.
Säilykkeet ja prosessoidut ruoat
Säilykeruoat ja valmiiksi prosessoidut elintarvikkeet sisältävät usein paljon suolaa, lisäaineita ja epäterveellisiä rasvoja. Nämä voivat kuormittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä heikentää kehon omaa tyroksiinin tuotantoa.
Stimulantit ja alkoholi
Kiellettyjen elintarvikkeiden listalla ovat myös alkoholipitoiset juomat, kofeiinipitoiset juomat ja muut stimulantit.
Vältettäviä aineita ja juomia ovat esimerkiksi:
– Kofeiinia sisältävät ruoat ja juomat: tee, kahvi, suklaa
– Alkoholia sisältävät juomat: olut, viini, cocktailit jne.
Suositeltu artikkeli:
Matala-FODMAP-ruokavalio: Hyödyt, syötävät ja vältettävät ruoat
Proteiinirikkaat ruoat kasvissyöjille
Paras detox-ruokavalio maksalle: Luonnolliset tavat puhdistaa kehosi
4 ravintolisää nivelreuman oireiden lievittämiseen
Ärtyvän suolen oireyhtymä ruokavalio
Kuinka nopeasti kolesteroli laskee ruokavaliolla
Liiallisen pähkinöiden syönnin vaikutukset
Kuinka paljon rasvaa päivässä
Diabeetikon ruokavalio: mitä kannattaa syödä ja mitä välttää?
Maksa-arvot alas nopeasti kotikonstein