Paras ruokavalio osteoporoosin hallintaan ei tarkoita vain kalsiumia sisältävien ruokien syömistä, vaan myös joidenkin ruokien välttämistä, jotka voivat vaikuttaa luuston terveyteen suurina määrinä.

Osteoporoosi vältettävät ruoka aineet
Osteoporoosi vältettävät ruoka aineet

Liiallinen suolan, alkoholin, kofeiinin ja proteiinin kulutus voi vaikuttaa luuston terveyteen.

Vältettävät Ruokavaliot

Korkean Natriumpitoisuuden Ruoka-aineet

Natriumi on tärkeä ravintoaine, mutta sen liiallinen saanti voi vaikuttaa kielteisesti terveyteen, mukaan lukien luustoon. Nykyinen suositus natriumin saannille on enintään 2 300 milligrammaa päivässä useimmille terveille aikuisille.

Munuaiset auttavat poistamaan ylimääräistä kloridia, mutta kun ne eivät pysy perässä, luut hajotetaan vapauttamaan emäksistä ainetta ja auttamaan happo-emästasapainon ylläpitämisessä. Tämä johtaa kalsiumin menetykseen luista.

Lisätty Sokeri

Liiallinen lisätyn sokerin saanti ei ole hyödyllistä terveydelle millään osa-alueella. Tutkimukset ovat löytäneet yhteyden sokeripitoisten juomien, kuten limsan, ja heikentyneen luuston terveyden välillä. Useimmat ihmistutkimukset ovat päätyneet siihen, että korkea sokeripitoisuus ruokavaliossa vaikuttaa negatiivisesti luuston terveyteen ja voi lisätä murtumariskiä.

On tärkeää muistaa, että luonnolliset sokerit, joita esiintyy terveellisissä ruoissa kuten tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa, ovat eri asia kuin lisätyt sokerit. Lisätyt sokerit, joita löytyy ultra-käsitellyistä ruoista kuten pakatuista leivonnaisista, jälkiruoista, välipaloista, sekä sokeripitoisista juomista kuten hedelmämehuista, energiajuomista, limsoista ja makeutetuista teistä ja kahveista, tulisi minimoida.

Punainen liha

Tutkimukset viittaavat siihen, että korkea rasvan saanti ruokavaliossa saattaa olla riskitekijä osteoporoosille. Joidenkin tutkimusten mukaan sekä vähärasvainen että runsasrasvainen ruokavalio voivat lisätä osteoporoosin riskiä, kun taas kohtuullisen rasvan saanti saattaa tukea terveellistä luutiheyttä.

Punainen liha on erityisen korkea tyydyttyneissä rasvoissa ja omega-6-monityydyttymättömissä rasvahapoissa. Joidenkin tutkimusten mukaan näiden rasvatyppien lisääntynyt kulutus voi olla yhteydessä suurempaan osteoporoottisten murtumien riskiin.

Alkoholi

On hyvä idea välttää alkoholia, kun sinulla on osteoporoosi, koska se voi häiritä kehosi kykyä palauttaa ja vahvistaa luita kunnolla. Tämä on erityisen ongelmallista, kun alkoholia kulutetaan liiallisesti.

Alkoholi voi estää ravintoaineiden, kuten kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin, imeytymistä, jotka tukevat luuston terveyttä. Alkoholi voi myös muuttaa kehon normaalien hormonien, kuten lisäkilpirauhashormonin, kasvuhormonin ja estrogeenin, toimintaa, jotka ovat tärkeitä luuston vahvuuden ylläpitämisessä.

Limsa

Vuosien varrella tehdyt tutkimukset ihmisillä ja eläimillä ovat löytäneet yhteyden limsojen kulutuksen ja huonomman luun mineraalitiheyden välillä. Erityisesti kolajuomilla on havaittu merkittävästi suurempia haitallisia vaikutuksia luun mineraalitiheyteen verrattuna muihin limsoihin.

Oksonaatti

Oksonaattit ovat yhdisteitä, joita esiintyy tietyissä kasviruoissa ja jotka sitoutuvat kalsiumiin kehosta poistumisen aikana. Ajan myötä tämä voi johtaa kalsiumin menetykseen ja lopulta huonompaan luun mineraalitiheyteen, erityisesti jos sinulla on jo osteoporoosi.

Kuitenkin jotkin oksalaattipitoisimmista ruoista (lehtivihannekset ja palkokasvit kuten pavut, herneet ja linssit) ovat myös erittäin terveellisiä eikä niitä välttämättä tarvitse poistaa ruokavaliostasi.

Tutkimukset osoittavat, että oksalaattipitoisten ruokien liottaminen ja keittäminen voivat merkittävästi vähentää niiden oksalaattipitoisuutta. Valmistusmenetelmät kuten liottaminen, keittäminen ja höyryttäminen ovat parhaat oksalaatin poistamiseen. Lisäksi oksalaattipitoisten ruokien yhdistäminen muiden kalsiumpitoisten ruokien kanssa voi auttaa lisäämään kalsiumin imeytymistä kerralla.

Kofeiini

Kofeiini on luonnollinen piriste, jota löytyy kahvipavuista, suklaasta ja tietyistä teelaaduista. On parasta pitää kofeiinin saanti minimissä osteoporoosin yhteydessä. Vaikka joitakin tutkimuksia osoittavat pieniä etuja luustolle pienestä määrästä kofeiinia, liiallinen kofeiini voi häiritä luun aineenvaihduntaa ja mahdollisesti huuhdella kalsiumia pois luistasi.

Vehnänleseet

Joitakin todisteita viittaa siihen, että viljatuotteiden, kuten vehnänleseen, luonnollisesti esiintyvä rikki voi nostaa kehon kokonaishappamuutta. Kun pH-tasapaino on häiriintynyt, se voi laukaista luun menetyksen, kun keho yrittää palauttaa tasapainon.

Lisäksi vehnänleseet ovat korkeat fytaateissa, muissa luonnollisesti esiintyvissä kasvikomponenteissa, jotka voivat estää kalsiumin imeytymistä, samanlailla kuin oksalaatit. Fytaanhappoa esiintyy kaikissa vehnätuotteissa, mutta se on erityisen keskittynyt vehnänleseissä.

Tämä ei tarkoita, että vehnänleseet olisivat huonoja syötäväksi. Se vain tarkoittaa, että et pitäisi syödä niitä jatkuvasti, erityisesti yhdessä muiden ruokien kanssa, jotka sisältävät kalsiumin pääasiallisia lähteitäsi. Lisäksi vehnänleseiden liottaminen ja keittäminen voivat auttaa vähentämään niiden fytaattipitoisuutta.

Yhteenveto

Liiallisen suolan, alkoholin ja sokerin välttäminen voi olla hyödyllistä osteoporoosista kärsiville henkilöille. Tällöin on myös tärkeää olla tietoinen oksalaatteja ja fytaatteja sisältävien ruokien kulutuksesta.

Lisäksi on tärkeää kuluttaa runsaasti kalsiumia ja D-vitamiinia sisältäviä ruokia. Syöminen runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sekä kohtuullinen paino voivat tukea luuston terveyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *