Polvi on yksi tärkeimmistä nivelistä. Se mahdollistaa kävelyn, kyykistymisen ja portaiden nousun. Polven nyrjähdys voi vakavasti heikentää elämänlaatuasi tekemällä nämä jokapäiväiset liikkeet vaikeiksi ja kivuliaiksi. Tämä yleinen vamma syntyy, kun polven sidekudokset venyvät tai repeytyvät.

Urheilijat ovat erityisen alttiita polven nyrjähdyksille, mutta se voi tapahtua kenelle tahansa. Onneksi polven nyrjähdys on hoidettavissa, ja useimmat toipuvat siitä.
Lääkärisi voi suositella lepäämistä, polvituen käyttöä ja päivittäisten toimintojen väliaikaista muokkaamista. Tämä auttaa välttämään lisärasitusta loukkaantuneessa alueessa. Ajan myötä lievät nyrjähdykset ja venähdykset voivat parantua itsestään. Lääkäri voi myös suositella lääkitystä tai nivelpunktiota polvikipujen lievittämiseksi.
Miten polven nyrjähdys diagnosoidaan?
Terveydenhuollon ammattilainen voi käyttää useita menetelmiä polven nyrjähdyksen diagnosointiin, kuten:
Fyysinen tutkimus
Lääkärisi testaa kykyäsi liikuttaa ja rasittaa polveasi fyysisen tutkimuksen aikana. He saattavat tarkkailla kävelyäsi nähdäkseen, onko sinulla ontumista. Sinua voidaan myös pyytää taivuttamaan ja suoristamaan jalkasi istuessasi. Liikeratasi perusteella lääkäri voi määrittää, mikä osa polvesta on loukkaantunut.
Röntgenkuva
Röntgenkuva ei näytä venynyttä tai revennyttä nivelsidettä, mutta se voi paljastaa nesteen, joka on kertynyt polven ympärille nyrjähdyksen vuoksi. Tämä testi voi myös löytää muita mahdollisia polvikivun syitä, kuten niveltulehduksen tai murtuman.
Magneettikuvaus (MRI)
MRI antaa selkeän kuvan polven vaurioituneista osista ja näyttää, kuinka pahasti nivel on loukkaantunut.
Ultraäänitutkimus
Ultraäänellä voidaan tarkastella pehmytkudoksia, joten se voi auttaa lääkäriä diagnosoimaan vammoja nivelissä ja jänteissä.
Voiko nyrjähtänyt polvi parantua itsestään?
Polven nyrjähdys voi yleensä tapahtua äkillisen kierron tai käännöksen seurauksena. Polven ulkopuolella olevat nivelsiteet venyvät ja voivat vaurioitua nopean nykäyksen tai liikkeen vuoksi. Tämä voi aiheuttaa kipua, turvotusta ja vaikeuksia polven liikuttamisessa tai kävellessä. Pieni polven nyrjähdys voi parantua itsestään, kunhan antaa sille riittävästi aikaa, hoitoa ja lepoa.
Jos sinun täytyy kävellä nyrjähtäneellä vasemmalla tai oikealla polvella, on parasta käyttää terveempää jalkaa painon tukemiseen. Varmista, että asetat vamman saaneen jalan eteen toisen jalan.
Sinun on levättävä kunnolla parantaaksesi parantumisprosessia sekä vähentääksesi kipua, turvotusta ja mustelmia. Lisäksi voit saada ohjeet fysioterapiaan, jossa suositellaan sopivia venyttely- ja vahvistusharjoituksia polven jäykkyyden estämiseksi. Jotkut lääkärit myös suosittelevat kylmäpakkausten laittamista polvelle noin 15–20 minuutiksi kahdesti päivässä.
Ammattiapu polvivammoihin
Lievät polvivammat voivat parantua itsestään, mutta kaikki vammat tulisi tarkastaa ja diagnosoida lääkärin tai fysioterapeutin toimesta. Jatkuva polvikipu vaatii ammattilaisen apua. Nopea lääketieteellinen hoito lisää mahdollisuuksia täyteen toipumiseen.
Hoitovaihtoehtoja ovat:
- Punktio – jos polvinivel on huomattavan turvonnut, lääkäri voi lievittää painetta poistamalla nestettä hienolla neulalla.
- Fysioterapia – sisältäen kivun lievitystekniikoita, polvilumpion teippausta, liikkuvuus- ja voimisteluharjoituksia sekä kuntoutustekniikoita.
- Artroskopia – eli tähystysleikkaus, jossa polvileikkaus tehdään viemällä ohuita instrumentteja pienten viiltojen kautta. Ruston repeämiä hoidetaan usein artroskopialla.
- Avoleikkaus – tarvitaan, kun vammat ovat vakavampia ja koko nivel täytyy avata korjausta varten.
Kuinka pitkä on polven nyrjähdyksen toipumisaika?
Polven nyrjähdykset ovat nivelsiteiden venymistä tai repeämistä nivelessä tai sen ympärillä. Ne jaotellaan yleensä asteisiin 1, 2 tai 3, ja niihin voi liittyä vaihtelevaa turvotusta, mustelmia ja kipua. Aste 1 nyrjähdys on tyypillisesti lievä eikä tarvitse hoitoa, aste 2 nyrjähdys vaatii yleensä lepoa ja vähennettyä aktiviteettia parantumisen mahdollistamiseksi, ja aste 3 nyrjähdys on täysi repeämä ligamenteissa ja vaatii tehokasta hoitoa voimakkaan kivun, mustelmien ja turvotuksen vuoksi.
Polven nyrjähdyksen toipumisaika vaihtelee jokaisella potilaalla. Jotkut potilaat voivat toipua 6–8 viikossa, kun taas toisilla voi kestää pidempään. On monia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa polven nyrjähdyksen toipumisaikaan. Joitakin yleisimpiä tekijöitä tai olosuhteita, joihin polven nyrjähdyksen toipumisaika perustuu, ovat:
- Vamman vakavuus
- Potilaan ikä
- Paino tai ylipaino
- Nivelsiteiden venymisen tai repeämisen tapa
- Kuinka hyvin hoidat polveasi
- Saamasi hoito
Polven nyrjähdys on yhden tai useamman nivelsiteen repeämä tai venytys polvinivelessä. Se on yksi yleisimmistä fyysisistä vammoista urheiluun ja ulkoilma-aktiviteetteihin osallistuvilla ihmisillä. Suosittelemme konsultoimaan ammattilaista polvikivun asiantuntijaa saadaksesi tietää polven nyrjähdyksen toipumisaika – viikkoja vai kuukausia.
Suositeltu artikkeli:
Ranteen vamma: kuinka kauan se paranee ja vinkkejä nopeaan toipumiseen
Selkäleikkauksen jälkeiset kuntoutusharjoitukset ja muut huomioitavat seikat
Mikä sairaus aiheuttaa kantapääkipua?
Polven nivelsiteen venähdys: hoito ja ehkäisy
L4 L5 -välilevyn pullistuma: Onko se vaarallista?
Murtuma ilman kipsiä – onko se vaarallista? Voiko luu parantua itse?
Olkapään kipu, joka estää nostamisen – merkki, jota ei saa sivuuttaa
Hauislihaksen pitkän jänteen tulehdus hoito
Nivelrikon ja nivelreuman ero: Oireet, syyt ja hoitovaihtoehdot
Akillesjänteen tulehdus hoito