Ikäihmisten ihanteellinen verenpaine on nykyään 120/80 (systolinen/diastolinen), mikä on sama kuin nuoremmilla aikuisilla. Korkean verenpaineen alue ikäihmisillä alkaa hypertensioasteesta 1, joka vaihtelee 130-139/80-89. Korkeammat lukemat viittaavat yhä vaarallisempaan hypertensioon; korkean verenpaineen pitkä lista komplikaatioita vaihtelee sydämen vajaatoiminnan riskin lisääntymisestä sokeuden riskin lisääntymiseen.

Jotkin riskitekijät ovat väistämättömiä, mukaan lukien ikä, sukupuoli, etninen tausta ja perhesairaudet. Mutta monet elämäntapatekijät ovat muutettavissa. Joitakin yleisimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi, stressi, vähäinen liikunta, riittämätön kaliumin saanti ja alkoholin liiallinen kulutus. Hypertensioon käytettävät lääkkeet voivat myös auttaa verenpaineen hallinnassa, mutta niitä on tyypillisesti käytettävä yhdessä elämäntapamuutosten kanssa.
Korkea verenpaine, tai hypertensio, on suuri terveysongelma, joka on yleinen vanhemmilla aikuisilla. Kehosi verisuoniverkosto, tunnetaan myös nimellä verenkiertoelimistö, muuttuu iän myötä. Verisuonet kovettuvat, mikä aiheuttaa verenpaineen nousua. Tämä voi olla totta jopa henkilöille, jotka noudattavat sydänterveellisiä elämäntapoja ja tuntevat olonsa hyväksi. Korkea verenpaine, jota kutsutaan joskus ”hiljaiseksi tappajaksi”, ei usein aiheuta sairauksien merkkejä, joita voisi nähdä tai tuntea. Vaikka korkea verenpaine vaikuttaa lähes puoleen kaikista aikuisista, monet eivät välttämättä edes tiedä, että heillä on se.
- Matala verenpaine, tai hypotensio, on systolinen verenpaine, joka on alle 90 tai diastolinen verenpaine, joka on alle 60. Jos sinulla on matala verenpaine, saatat tuntea itsesi huimaantuneeksi, heikoksi, pyörtyneeksi tai jopa pyörtyä. Tämä voi johtua riittämättömästä nesteytyksestä, verenhukkaasta, tietyistä sairausolosuhteista tai lääkkeistä, mukaan lukien korkean verenpaineen lääkkeet.
- Normaali verenpaine useimmilla aikuisilla määritellään systoliseksi paineeksi alle 120 ja diastoliseksi paineeksi alle 80.
- Kohonnut verenpaine määritellään systoliseksi paineeksi 120-129 ja diastoliseksi paineeksi alle 80.
- Korkea verenpaine määritellään systoliseksi paineeksi 130 tai korkeammaksi tai diastoliseksi paineeksi 80 tai korkeammaksi.
Vanhemmilla aikuisilla ensimmäinen numero (systolinen) on usein 130 tai korkeampi, mutta toinen numero (diastolinen) on alle 80. Tätä ongelmaa kutsutaan eristetyksi systoliseksi hypertensioksi ja se johtuu iän myötä suurten valtimoiden kovettumisesta. Se on yleisin korkean verenpaineen muoto vanhemmilla aikuisilla ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten hengästyneisyyteen kevyen fyysisen aktiivisuuden aikana, huimaukseen seistessä liian nopeasti ja kaatumisiin.
Ikä ja sen vaikutus verenpaineeseen
Kun henkilö ikääntyy, sydämessä ja verisuonissa tapahtuu luonnollisia muutoksia. Nämä muutokset vaikuttavat verenpaineeseen iän myötä, erityisesti 70-vuotiaana. Verisuonet paksunevat ja jäykistyvät, ja kehon baroreceptorit menettävät herkkyyttään.
Baroreceptorit ovat kehon paineenantureita. Iän myötä ne tulevat vähemmän herkiksi, mikä heikentää kehon kykyä ylläpitää normaalia verenpainetta kaikissa tilanteissa.
Verisuoniseinämien, erityisesti aortan, muutokset aiheuttavat kohonnutta verenpainetta, erityisesti kun niiden kyky rentoutua ja supistua heikkenee.
Uudet verenpaineen standardit ikäihmisille
Ikäihmisten ihanteellinen verenpaine on nyt 120/80 (systolinen/diastolinen), mikä on sama kuin nuoremmilla aikuisilla. Korkean verenpaineen alue ikäihmisillä alkaa hypertensioasteesta 1, joka vaihtelee 130-139/80-89. Korkeammat lukemat viittaavat yhä vaarallisempaan hypertensioon; korkean verenpaineen pitkä lista komplikaatioita vaihtelee sydämen vajaatoiminnan riskin lisääntymisestä sokeuden riskin lisääntymiseen.
Jotkin riskitekijät ovat väistämättömiä, kuten ikä, sukupuoli, etninen tausta ja perhesairaudet. Mutta monet elämäntapatekijät ovat muutettavissa. Joitakin yleisimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi, stressi, vähäinen liikunta, riittämätön kaliumin saanti ja alkoholin liiallinen kulutus. Hypertensioon käytettävät lääkkeet voivat myös auttaa verenpaineen hallinnassa, mutta niitä on tyypillisesti käytettävä yhdessä elämäntapamuutosten kanssa.
Normaali verenpaine 50, 60 ja 70-vuotiailla
Ihanteellinen verenpaine on 120/80 mmHg kaikilla aikuisilla ikään katsomatta. Kuitenkin iän myötä verisuonten rakenne muuttuu: verisuonet voivat kovettua ja baroreceptorien herkkyys heikentyä, mikä voi nostaa verenpainetta. 50-vuotiailla verenpaine voi nousta hypertensioasteeseen 1 (130-139/80-89 mmHg), ja 60-vuotiailla sekä 70-vuotiailla verenpaineen hallinta on erityisen tärkeää, sillä korkeat arvot voivat viitata hypertensioon. Terveelliset elämäntavat, kuten oikea ruokavalio, säännöllinen liikunta ja stressinhallinta, ovat avainasemassa verenpaineen hallinnassa kaikissa ikäryhmissä.
Verenpaineen hallinta normaalilla tasolla
Usein voit alentaa verenpainettasi muuttamalla päivittäisiä tapojasi ja tarvittaessa lääkityksellä. Hoito vaatii jatkuvaa arviointia ja keskusteluja lääkärisi kanssa, erityisesti jos sinulla on muita sairauksia, kuten diabetes.
Elämäntapamuutokset, jotka voivat auttaa ehkäisemään ja alentamaan korkeaa verenpainetta:
- Pyri terveelliseen painoon: Ylipaino lisää riskiä korkealle verenpaineelle. Kysy lääkäriltäsi, tarvitsetko laihtua. Yleisesti ottaen, terveellisen painon ylläpitämiseksi sinun tulee kuluttaa yhtä paljon kaloreita kuin syöt ja juot.
- Liiku säännöllisesti: Kohtuullinen liikunta, kuten reipas kävely tai uinti, voi alentaa korkeaa verenpainetta. Aseta tavoitteita, jotta voit liikkua turvallisesti ja pyri vähintään 150 minuuttiin (2,5 tuntia) viikossa.
- Tarkista lääkäriltäsi ennen liikuntaohjelman aloittamista, jos sinulla on hoitamattomia terveysongelmia.
- Syö sydänystävällisesti: Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää vihanneksia, hedelmiä, viljoja, proteiineja, maitotuotteita ja öljyjä — kuten DASH-ruokavalio — voi auttaa alentamaan verenpainetta.
- Vähennä suolan käyttöä: Iän myötä keho ja verenpaine herkistyvät suolalle (natriumille), jota lisätään moniin elintarvikkeisiin valmistuksen tai valmistuksen aikana. Suolan rajoittaminen päivittäin voi auttaa. DASH-ruokavalio on vähäsuolainen ruokavalio.
- Juo vähemmän alkoholia: Alkoholi voi vaikuttaa verenpaineeseen. Niiden, jotka juovat, tulisi rajoittaa nauttimaansa alkoholimäärää: miehille enintään kaksi juomaa päivässä ja naisille enintään yksi juoma päivässä verenpaineen riskin vähentämiseksi.
- Älä tupakoi: Tupakointi lisää riskiä korkealle verenpaineelle, sydänsairauksille, aivohalvauksille ja muille terveysongelmille. Jos tupakoit, lopeta. Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt näkyvät minkä ikäisenä tahansa — et ole koskaan liian vanha lopettamaan.
- Nuku hyvin: Kerro lääkärillesi, jos sinut on todettu kuorsaavan tai kuulostavan siltä, että hengität hetken ajan lakkaavan nukkuessasi. Tämä voi olla merkki uniapneasta. Uniapnean hoitaminen ja hyvän yöunen saaminen voi auttaa alentamaan verenpainetta.
- Hallinnoi stressiä: Ongelmiin ja stressiin sopeutuminen voi auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta.
Suositeltu artikkeli:
Miten saa trombosyytit nousemaan: luonnolliset ruoat, jotka auttavat
Mikä on sylkirauhasen tulehdus? Syyt, oireet ja kotihoitokeinot
Tiheä virtsaamisen tarve naisilla – 10 yleisintä syytä
Hengitys vinkuu uloshengityksessä – mahdolliset syyt
Hormonikierukka: Edut ja haitat
Psoriasis vai atooppinen ihottuma – kuinka erottaa ja hoitaa oikein?
Kokkareinen valkovuoto ilman kutinaa – mistä on kyse?
Kuivat jalkapohjat vai jalkasieni – Näin erotat
Mikä auttaa levottomiin jalkoihin: 9 tehokasta kotikonstia
Mikä on rintakehän yläaukeaman oireyhtymä – syyt, oireet ja hoito